CBS: Groei glasvezel in Nederland vertraagd

In Nederland waren vorig jaar 1,4 glasvezelaansluitingen op elke 100 inwoners. ‘Nederlanders lopen niet echt voorop in het gebruik van het glasvezelnetwerk.’

Zuid-Korea en Japan lopen, met respectievelijk 22 en 17  aansluitingen per 100 inwoners, wel sterk voor op alle andere landen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De snelle groei die glasvezel in Nederland in 2006 en 2007 maakte, is inmiddels afgezwakt, zo stelt het CBS. Overigens constateert het statistiekenbureau de afzwakkende groei alleen, maar heeft het er geen verklaring voor.

Volgens de onderzoekers waren vorig jaar vooral in Flevoland veel woningen (57  procent) aangesloten op het glasvezelnetwerk. In die provincie had 13 procent van de huishoudens daadwerkelijk een abonnement afgesloten voor internet via een glasvezelverbinding.

Binnen provincies zijn de verschillen overigens ook erg groot, omdat de aanleg van glasvezel doorgaans heel lokaal is. “Nog niet elk huishouden in Nederland kan in  2012 voor een glasvezelaansluiting kiezen”, besluit het CBS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers op de volgende wijze: