Nieuws

‘Aanleg glasvezel zou in Nederland veel sneller kunnen’

De aanleg van glasvezelnetwerken in Nederland heeft vertraging opgelopen, vooral in Amsterdam. Het zal volgens adviesbureau Stratix Consulting nog circa 20 jaar duren voor heel Nederland is verglaasd.

Het ontbreekt vooral aan capaciteit bij aannemers om de glasvezelnetwerken sneller aan te leggen. Daarom constateert het adviesbureau een vertraging in de uitvoering van verglazingsplannen in Nederland, schrijft GWWkosten.

“Hierdoor is de oorspronkelijke exponentiële groeicurve omgebogen tot lineaire groei. Aannemers werken nu bijna op volle bezetting, hoogst ongewoon in een ingezakte economie, maar breiden niet uit voor de volgende opschaling van productie, aldus Stratix.

De verwachting is daarom dat op basis van het huidige groeitempo en de aannemerscapaciteit eind 2012 niet meer dan 1,2 miljoen een glasvezelaansluiting hebben. Het aanleggen van de glasvezelnetwerken in de rest van Nederland gaat waarschijnlijk nog 20 jaar duren, voorspellen de adviseurs.

Stand van zaken
Netwerkbedrijf Reggefiber is nu in ruim 110 Nederlandse gemeenten actief. Dat komt neer op ongeveer één op de tien huishoudens die al een glasvezelaansluiting hebben of er binnenkort een krijgen.

Collega-aanlegger Glashart wil het aantal aansluitingen ieder jaar met een paar honderdduizend uitbreiden. Het bedrijf heeft de ambitie in 2013 minimaal 2 miljoen huishoudens te hebben voorzien van een glasvezelaansluiting.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.