Nieuws, Strijd tussen kabel en glasvezel

ACM accepteert glasvezelvoorstel van KPN en Glaspoort

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) accepteert het voorstel van KPN en Glaspoort voor lagere wholesale-prijzen (toegang tot het glasvezelnetwerk voor andere providers) en aan gepaste voorwaarden. Volgens de ACM kunnen Nederlandse huishoudens tot 200 miljoen euro per jaar besparen door de glasvezeltoezeggingen van KPN.

“De voorgestelde tariefverlagingen verbeteren de concurrentiepositie van andere providers, waardoor zij meer mensen sneller en goedkoper internet kunnen aanbieden. De toezeggingen van KPN en Glaspoort bieden – bij bindend verklaren – marktpartijen de komende acht jaar helderheid en zekerheid, terwijl ze snel in werking kunnen treden”, reageert Manon Leijten, bestuurslid van de ACM. “Daarom leggen we dit ontwerpbesluit nu voor en vragen we de zienswijzen van marktpartijen.”

De ACM merkt bovendien op dat de uitrol van glasvezel door KPN en Glaspoort niet onnodig mag worden vertraagd of belemmerd door onzekerheid met betrekking tot toegangstarieven. De ACM acht het van groot belang dat alle huishoudens en bedrijven in Nederland zo spoedig mogelijk beschikken over een kwalitatief hoogwaardige telecomaansluiting, zoals glasvezel.

Teleurgesteld

Toch is de reactie van de ACM niet overal in goede aarde gevallen. T-Mobile betreurt het besluit, zo stelde het bedrijf vorige week. “T-Mobile betreurt het dat de ACM niet met een eigen ontwerp marktanalysebesluit voor regulatie van de vaste telecommarkt komt, maar meegaat in een commercieel voorstel van KPN, de dominante marktpartij.”

Volgens T-Mobile blijft vast internet thuis of op kantoor zeker 25% te duur in Nederland. Ook zou het voorstel van KPN innovatie niet stimuleren. “De ACM concludeert, net als eerdere rapporten van de Europese Unie en onderzoek van de Consumentenbond, dat de tarieven voor vast internet thuis in Nederland tot de hoogste in de Europese Unie behoren. Met als reden het ontbreken van regulering. Het huidige concept toezeggingsbesluit van de ACM maakt hier geen einde aan, terwijl het wel de markt voor acht jaar op slot zet.”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.