Nieuws

ACM: consumenten mogen eigen modem kiezen

router-modem-on-off

Consumenten mogen hun eigen modem, router of mediabox aansluiten op het netwerk van hun telecomaanbieder. Dat staat in de Conceptbeleidsregel Netwerkaansluitpunt van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Met de beleidsregel zorgt de ACM er vooral voor dat consumenten meer keuzevrijheid hebben op de telecommarkt. Daarnaast wil de ACM duidelijkheid scheppen over wie eigenaar is van bepaalde delen van het netwerk, de provider of de consument.

De verwachting is ook dat de maatregel aanbieders van modems, routers en mediaboxen zal stimuleren om een goed aanbod te doen op gebied van prijs en/of functionaliteit als consumenten zelf kunnen kiezen welke apparaten ze kopen om aan te sluiten. De keuzevrijheid voor consumenten zorgt er dus voor dat de concurrentie en de innovatie op de markt van deze apparaten wordt gestimuleerd.

Makkelijker overstappen

Sommige gebruikers sluiten graag een eigen modem aan om het beheer van persoonlijke gegevens zelf in handen te hebben. Daar komt bij dat als consumenten zelf een modem kunnen kiezen, dat ook zorgt voor een lagere drempel bij het overstappen naar een andere provider, omdat ze hun eigen modem kunnen meenemen naar een nieuwe aanbieder.

De ACM biedt belanghebbenden de mogelijkheid om te reageren op de beleidsregel. De reacties zullen worden meegenomen bij de vaststelling van de definitieve versie.

Reageren kan uiterlijk tot en met vrijdag 4 september 2020 via netwerkaansluitpunt@acm.nl.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.