Nieuws

ACM: glasvezelmarkt ontwikkelt zich goed in Nederland

De markt voor de uitrol van glasvezel in Nederland lijkt zich in positieve zin te ontwikkelen, stelt de Autoriteit Consument en Markt deze week in een rapport. Ondanks de coronacrisis, zijn er in het afgelopen jaar bijna drie keer zoveel huishoudens op glasvezel aangesloten dan het voorgaande jaar: 500.000 ten opzichte van 180.000 in 2019.

In totaal beschikken ongeveer 3,7 miljoen van de 8 miljoen huishoudens in Nederland nu over een glasvezelaansluiting, aldus het donderdag verschenen rapport van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). “Verschillende partijen hebben ook plannen voor verdere grootschalige uitrol van glasvezel aangekondigd. Indien deze plannen worden uitgevoerd en het huidige tempo van uitrol wordt gecontinueerd, zou heel Nederland daarmee (ruim) voor 2030 op glasvezel kunnen worden aangesloten.”

“Het afgelopen jaar heeft de coronacrisis eens te meer duidelijk gemaakt dat de beschikbaarheid van hoogwaardige telecommunicatienetwerken van groot belang is voor zowel mensen als bedrijven. Dat de uitrol van glasvezel in Nederland het afgelopen jaar sterk is opgeschaald vind ik dan ook een positieve ontwikkeling”, verklaart ACM-bestuurslid Manon Leijten.

Toch heeft de autoriteit ook een aantal opmerkingen. “De ACM signaleert nog een aantal aandachtspunten, met name in gevallen waarbij meerdere telecomaanbieders van plan zijn om in dezelfde gebieden consumenten en bedrijven aan te sluiten op glasvezel. Deze situaties leiden tot vertraging in de uitrol en roepen bij gemeenten en telecomaanbieders vragen op over welke coördinatie mogelijk en gewenst is.”

De ACM blijft de glasvezelmarkt volgen om ‘concurrentiebeperkend gedrag’ bij de uitrol tijdig te kunnen signaleren en zo nodig in te grijpen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.