Nieuws

Belgen willen test met glasvezel via de waterleiding

waterkraanTerwijl in het Twentse Lonneker binnenkort een proef van start gaat met het trekken van glasvezelkabels door het riool, mikken de Belgen op een ander concept: glasvezel via de waterleiding. In Duitsland zijn de eerste ervaringen hiermee positief.

Het nutsbedrijf De Watergroep in België wil een proefproject starten waarbij glasvezelkabels via de drinkwaterleiding worden aangelegd. Dit zou – net als glasvezel via het riool – een einde betekenen aan de hoge aanlegkosten van glasvezel.

Voor de traditionele aanleg zijn graafwerkzaamheden en vergunningen nodig die de uitrol van glasvezel duur en tijdrovend maken, schrijft het Vlaamse magazine Knack. Glasvezel via de waterleiding kan hier mogelijk een oplossing bieden, heeft Boudewijn van den Steen, directeur-generaal bij De Watergroep, deze week in Leuven gezegd.

De Watergroep denkt aan een model waarbij het de leidingen van glasvezel voorziet en ze vervolgens ‘verhuurt’ aan telecomaanbieders met inachtneming van alle veiligheids- en gezondheidsvoorschriften. “Het systeem is in Duitsland al met succes getest, maar voor Vlaanderen werken wij aan de primeur”, aldus Van den Steen.

In Duitsland hebben nutsbedrijf SWB en het waterbedrijf Eifel-Ahr het systeem met internet via de waterleiding alvast getest in Bonn. Dankzij deze methode zouden de totale kosten voor de aanleg uiteindelijk 70 procent lager kunnen uitvallen dan via graafwerken. Bovendien zou het project volgens de Duitsers een ‘positief effect op de waterprijs in het gebied’ hebben.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.