Nieuws

‘Bewoners buitengebied kunnen zelf graven voor glasvezel’

sluitaannietuit

Boeren op het platteland die op glasvezel aangesloten willen worden, zouden de aanleg mogelijk kunnen versnellen door zelf te helpen met het graven voor de aanleg van het netwerk. Op die manier kunnen de aanlegkosten voor glasvezel worden verlaagd.

En dat is nodig omdat het verschil tussen de stad en krimpregio’s steeds groter wordt door het ontbreken van snel internet op het platteland. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Groningen. De provincie Groningen wil daarom kleine lokale initiatieven voor glasvezel gaan stimuleren.

Snel internet is schaars op het Groningse platteland, constateert Dirk Strijker, bijzonder hoogleraar Plattelandsontwikkeling aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Vaak zijn trage verbindingen via de telefoonlijn de enige optie. En dat terwijl de behoefte aan datacapaciteit juist toeneemt. Vooral in kleine kernen, buurtschappen en in het buitengebied doet zich het fenomeen voor, schrijft Binnenlands Bestuur. Het investeren in glasvezelnetwerken in dergelijke gebieden is voor netwerkbedrijven doorgaans niet rendabel.

De rol van de provincie moet daarom vooral stimulerend zijn, meent de Groningse gedeputeerde Marianne Besselink.

Ze vindt lokale initiatieven erg bemoedigend. Een pilot-project in de gemeente Oldambt bijvoorbeeld laat zien hoe belanghebbenden (zorginstellingen, onderwijs, boeren, ondernemers) ‘van onderop’ initatieven kunnen nemen om de aanleg een stuk goedkoper te maken.

“De grootste kosten liggen in het graafwerk. Gemeenten kunnen die kosten verlagen, maar bewoners kunnen zelf ook initatieven nemen. Zo kunnen boeren bijvoorbeeld zelf helpen met graven”, zegt Besselink.

Combineren
Ook in het Noordoosten van Friesland klinkt een dergelijk geluid. De CDA-fractie in in Dongeradiel, Dantumadiel, Ferwerderadiel, Kollumerland, Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel pleiten ook voor sneller internet in de regio, vooral noodzakelijk voor scholen.

Het CDA zal in die gemeenten een motie indienen die ervoor moet zorgen dat de provincie Friesland de aanleg van snel internet gaat versnellen, bijvoorbeeld te combineren met rioolwerkzaamheden.

Onlangs betoogde hoogleraar Jan Smits van de TU Eindhoven dat de uitrol van glasvezelaansluitingen te veel aan marktpartijen is overgelaten, waardoor buitengebieden van glasvezel verstoken dreigen te blijven.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.