Nieuws

Brancheorganisatie: glasvezelpartijen moeten meer samenwerken

Glasvezelpartijen moeten meer samenwerken om in de toekomst gezonde concurrentie binnen het Nederlandse glasvezellandschap te waarborgen. Die oproep komt van de brancheorganisatie Fiber Carrier Association (FCA).

In het rapport ‘Nederland op Glasvezel’ schrijft de FCA dat meerdere Nederlandse gemeenten last hebben van zogeheten ‘overbouw’. “Vaak dienen meerdere glasvezelpartijen zich bij een gemeente aan voor de aanleg van een glasvezelnetwerk voor huishoudens. En dat terwijl in verreweg de meeste gevallen slechts één netwerk rendabel is”, zo vertelt Andrew van der Haar, directeur van de FCA.

De scherpe concurrentie heeft volgens Van der Haar negatieve gevolgen voor het vertrouwen van consumenten in glasvezel. Bij consumenten kan veel onduidelijkheid ontstaan over welke partij uiteindelijk het glasvezelnetwerk gaat aanleggen. Bij de vraagbundeling West Maal en Waal schreven veel huishoudens zich daarom in voor beide netwerken, niet wetende dat ze een bindende verplichting aangingen. Met honderden euro’s boete tot gevolg omdat beide netwerken ook daadwerkelijk worden aangelegd. “Het spreekt voor zich dat dit het vertrouwen in de sector weinig goed doet”, aldus Van der Haar.

Volgens Van der Haar is de overvloedige concurrentiestrijd onnodig. “Gezonde concurrentie is belangrijk maar té heftige concurrentie staat samenwerking in de weg. En we hebben juist samenwerking nodig om de glasvezel-uitdagingen van de toekomst het hoofd te bieden.”

Eerder kwam de ACM ook al tot de conclusie dat de concurrentie tussen glasvezelpartijen niet overal positieve effecten heeft.

Het volledige rapport van de FCA is hier te downloaden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.