Nieuws

Veel breedband internetabonnementen per 1 juli duurder

Internetten wordt per 1 juli bij veel breedband internetproviders duurder. De grootste internetproviders, KPN en Ziggo, hebben net als vorig jaar een forse prijsverhoging van hun internet- en tv-abonnementen aangekondigd. Maar ook T-Mobile, Telfort en XS4ALL verhogen hun prijzen voor (sneller) internet.

Eerder meldde Glasvezelgids al dat de tarieven voor veel abonnementen bij KPN en XS4ALL omhoog gaan, maar daar staat in veel gevallen wel een snelheidsverhoging tegenover. Bij Ziggo gaat het om een gemiddelde verhoging van 1,65 euro per maand. De abonnementsprijzen van de meest afgenomen alles-in-1-pakketten gaan echter met 2 euro omhoog, stelt Pricewise.

In een toelichting op de verhoging geeft Ziggo aan dat de provider fors investeert om het netwerk betrouwbaarder en veiliger te maken. Het dataverbruik groeit namelijk explosief. Steeds meer mensen gebruiken meer data en dat gebeurt veelal op hetzelfde moment van de dag. Net als Ziggo geeft KPN aan dat prijsverhogingen nodig zijn voor meer investeringen in het netwerk.

Telfort voerde vorige maand al prijsverhogingen door. Bij deze provider gelden de wijzigingen echter alleen voor nieuwe klanten en nieuwe pakketten. Telfort verhoogt de maandprijzen van nieuwe internetpakketten van 30 naar 35 euro per maand. Het alles-in-1-pakket, inclusief bellen, kost voortaan 45 euro per maand in plaats van 42,50 euro. De prijs van internet en tv blijft voor zover bekend ongewijzigd. Bij T-Mobile verandert er alleen iets bij de glasvezelpakketten met een snelheid van 750 Mb/s. Daar krijgen nieuwe klanten in plaats van 12,50 nu 10 euro korting per maand.

Per jaar

Gemiddeld gaat het om een bedrag van 2 tot 3 euro per maand, omgerekend 20 tot 40 euro op jaarbasis. Dit blijkt uit onderzoek van onafhankelijke vergelijkingssite Pricewise. “Op jaarbasis gaat het toch om een behoorlijk bedrag. Bovendien is het belangrijk om goed naar de onderlinge verschillen in internetsnelheid en televisiepakketten te kijken. De verschillen per pakket kunnen aanzienlijk zijn,” aldus Hans de Kok, directeur van Pricewise.

De andere providers hebben nog geen prijsverhogingen aangekondigd of kenbaar gemaakt aan Pricewise. Vorig jaar verhoogden vrijwel alle grote providers hun telecomprijzen ook al. Pricewise verwacht dan ook niet dat dit de laatste keer is dat providers hun abonnementsprijzen verhogen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.