Een breedbandverbinding is noodzakelijk om thuis te kunnen werken en om thuis onderwijs te volgen. Dat tonen nieuwe cijfers van Telecompaper aan.
Eind 2020 had 96% van de Nederlandse huishoudens een breedbandaansluiting, 0,7 procentpunt meer dan een jaar eerder. Uit onderzoek van Telecompaper is donderdag gebleken dat het aantal breedbandabonnees in Nederland vorig jaar met 1,6% is gestegen tot 7,75 miljoen.
De jaarlijkse groei was hoger dan in 2019, waarschijnlijk doordat meer mensen breedband nodig hadden voor thuiswerk en scholing tijdens de coronacrisis. Wat ook heeft bijgedragen aan de groei van breedband is de uitrol van glasvezel naar huishoudens, zo stelt Kamiel Albrecht, senior analist bij Telecompaper voor de vaste markt en auteur van het Dutch Broadband-rapport.
De toename in het aantal abonnees in combinatie met de forse prijsstijgingen die in het afgelopen jaar door veel providers zijn doorgevoerd, hebben geleid tot flinke omzetstijgingen, berekenen de onderzoekers. “Jaarlijkse prijsstijgingen zijn gebruikelijk op de Nederlandse breedbandmarkt, aangezien operators te maken hebben met een verzadigde markt en geconfronteerd worden met netwerkinvesteringskosten om aan de groeiende vraag naar data te voldoen”, verklaart Albrecht.
De verwachting is dat de omzetgroei bij providers vanaf 2022 zal vertragen doordat er meer concurrentie komt van mobiel breedband als vervanging voor vast breedband. Waarschijnlijk zal dat leiden tot lagere prijzen voor breedbandinternet.
Geef een reactie