Nieuws

Brussel zegt ‘ja’ tegen aanleg glasvezel in Rivierenland

De regio Rivierenland in Gelderland mag van de Europese Commissie bij huishoudens in het buitengebied glasvezel aanleggen.

Brussel heeft toestemming gegeven aan de overheid om zelf in het gebied een breedbandnetwerk aan te leggen. Dat zal gebeuren in de regio Rivierenland, die bestaat uit de gemeenten Buren, Culemborg, Geldermalsen, Lingewaal, Maasdriel, Neder-Betuwe, Neerijnen, Tiel, West Maas en Waal en Zaltbommel.

Het gaat om circa 12.000 aansluitingen, schrijft AG Connect. Volgens Stan Herms, projectleider breedband regio Rivierenland, is er veel behoefte aan breedband in het rivierengebied. “97% van de huishoudens heeft grote belangstelling”, zo zegt hij.

Goedkeuring

Na een marktconsultatie bleek dat er geen marktpartijen waren die wilden investeren in de aanleg van glasvezel in het gebied. Daarop heeft Rivierenland besloten bij Brussel goedkeuring aan te vragen om de aanleg zelf ter hand te nemen.

Nu er toestemming is van de Europese Commissie moeten nog wel de afzonderlijke gemeenteraden een definitief besluit nemen. Dat kan nog even duren omdat de nieuwe gemeenteraden pas zijn geïnstalleerd.

Instemmen

De verwachting is dat eind van dit jaar alle raden ermee ingestemd hebben en dat dan de aanbesteding de deur uit kan. Daarbij krijgen de marktpartijen het verzoek een toekomstvast netwerk aan te leggen. “Glasvezel ligt daarbij het meest voor de hand, maar als marktpartijen met een overtuigend alternatief komen, zullen we daar serieus naar kijken”, verzekert Herms.

De aanleg gaat tussen de 35 en 46 miljoen euro kosten. Dat bedrag wordt geleend bij een bancaire instelling, waarbij de gemeenten garant staan. Het netwerk moet voor 2020 operationeel zijn.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.