Nieuws

Buitengebied Brabantse dorpen strijden voor glasvezel

buitengebied2Er zijn maar weinig buurtschappen zo vechtlustig als Calfven (gemeente Woensdrecht). Al maanden proberen enkele honderden inwoners daar in het buitengebied toch glasvezel te krijgen. Ook de politiek in Maasdriel vecht voor het buitengebied.

Voor netwerkbedrijf Reggefiber is het niet rendabel om in Calfven glasvezel aan te leggen. Het buurtschap heeft zich verenigd om toch meegenomen te worden bij de aanleg van het netwerk die op dit moment in Woensdrecht plaatsvindt.

De bewoners willen desnoods aankloppen bij de Europese Unie voor subsidie. “Krijgen we geen of te weinig subsidie, dan willen we als bewoners zelf de handen uit de mouwen steken en zelf de graafwerkzaamheden uit gaan voeren”, zegt Edwin van Sprundel, voorzitter van het buurtschap Calfven tegen dagblad BN De Stem. “In Calfven zijn genoeg mensen die over de benodigde graafmachines beschikken. We blijven er alle vertrouwen in hebben dat er uiteindelijk toch glasvezel komt in Calfven.”

Maasdriel
Ook inwoners van het buitengebied van Maasdriel zitten nog altijd zonder glasvezel. Terwijl er in de kernen van Kerkdriel, Rossum, Ammerzoden en Hedel door Reggefiber een glasvezelnetwerk wordt aangelegd.

Volgens het Brabants Dagblad heeft de GroenLinks-fractie van het college van de gemeente Maasdriel gevraagd om te berekenen hoe hoog de kosten zijn voor de aanleg van glasvezel naar de kleinere dorpen in de gemeente, zoals Alem en Heerewaarden.

GroenLinks vraagt het college van B en W om de kosten van het leggen van glasvezelverbindingen te berekenen en te zoeken naar alternieve oplossingen zoals het trekken van de glasvezelkabels door lege mantelbuizen die in de grond liggen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.