Heeze-Leende, Nieuws

Buitengebieden heel vaak probleem bij aanleg glasvezel

Buitengebieden zoals in Enschede vormen op veel plaatsen in Nederland een probleem bij de aanleg van glasvezelnetwerken.

De discussie over het buitengebied van Enschede waar huishoudens zelf een glasvezelaansluiting moeten betalen.

De bewoners die buiten de bebouwde kom van Enschede wonen, hebben vorige week gehoord dat ze zelf de knip moeten trekken als ze op het glasvezelnetwerk aangesloten willen worden. Dit komt omdat netwerkbedrijf Reggefiber de aanleg naar alle huizen toe te duur vindt.

Maar de discussie in Enschede is geen op zichzelf staand incident. De strijd om het buitengebied wordt op heel veel plaatsen gevoerd.

Ook mensen in het buitengebied van Putten krijgen geen glasvezelnetwerk. Zelfs met een eigen bijdrage van bewoners, is de aanleg daar niet rendabel, stelt Reggefiber.

Strijd
Elders in Nederland voeren meer gemeenten een strijd met Reggefiber over het buitengebied. Onlangs was er in Castricum ook onenigheid tussen Reggefiber en de gemeente over het aansluiten van buitengebieden.

In Castricum ging de discussie over de buitengebieden Akersloot en Limmen. Na lange onderhandelingen besloot Reggefiber uiteindelijk om de pogingen om Castricum te verglazen, te staken.

En ook in Eersel en Heeze-Leende kon het netwerkbedrijf het maar niet eens worden met de gemeenten. De lokale overheden eisten dat de kernen in het buitengebied ook aangesloten zouden worden. Reggefiber is daar nooit mee akkoord gegaan.

Heeze-Leende
Opvallend is daarom het nieuws over een consortium dat vorige week wel tot overeenstemming is gekomen over de aanleg van glasvezel in Heeze-Leende. De partijen GlasMaatschapBrabant, Aquestora, Glashelder en de coöperatie Breedband Heeze-Leende (i.o.) gaan samen voor de realisatie en exploitatie van een glasvezelnetwerk in Heeze-Leende zorgen.

Bij die onderhandelingen heeft de gemeente samen met de nog op te richten coöperatie hoge eisen gesteld, zoals een open netwerk, dekking in kernen en buitengebied en bovendien het perspectief van dalende tarieven, zo staat in een gezamenlijk persbericht.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.