Nieuws

Burgemeester Ommen geeft startsein voor aanleg glasvezel

Foto: Reggefiber

De aanleg van glasvezel in Ommen is vorige week officieel gestart. In mei worden de eerste huizen op het glasvezelnetwerk aangesloten.

Onder het toeziend oog van medewerkers van netwerkbedrijf Reggefiber en aannemer BAM, heeft burgemeester Marc-Jan Ahne van Ommen symbolisch de eerste handeling voor de aanleg verricht.

Ondanks de vorst nam hij plaats op de graafmachine en heeft hij de eerste paar meters geul gegraven, meldt Reggefiber.

Begin februari zal worden begonnen met de daadwerkelijke aanleg van het glasvezelnetwerk. De verwachting is dat de aanleg dit najaar zal worden afgerond.

  1. Jan Vezel

    Eigenlijk ben ik best benieuwd of het Ommense buitengebied ook glasvezel krijgt. Waarschijnlijk net als in de rest van Nederland wordt ook hier alleen de kern van glasvezel voorzien. Buitengebieden: Verzamel u en laat de politiek weten dat glasvezel in buitengebieden belangrijker voor de gemeenschap is dan glasvezel in de kernen. In de kernen ligt veelal al CAI en de telefooncentrales staan in de kern (hetgeen relatief hoge internetsnelheden mogelijk maakt). Huizen in de buitengebieden liggen meestal verder dan 1,5 km vanaf de centrale. Daardoor zakt de snelheid van adsl,vdsl (en andere varianten) snel onder de 2,8 Mb (Dat is nu al 20x lager dan dat men nu in de kernen al kan krijgen op asdsl en 30-50 keer lager dan CAI). Ook 4G moet zich nog bewijzen. Hoe hoger de datasnelheid des te dichter de mast bij de eindgebruiker moet staan (meer masten?). 4G gaat inderdaad voor een sneller mobiel internet. Mobiel internet wordt anders gebruikt dan vast internet. Bovendien wordt bij mobiel internet vaak een datalimiet toegepast (het “oude” mobiele netwerk was “onbeperkt” totdat er veel gebruikers waren. Nadien werd een veelgebruiker de klos. Vast internet verbruikt vele malen meer data dan mobiel internet en vereist hogere snelheden voor HD en UHD tv). En om G4 goed aan de gang te krijgen (en te houden): Inderdaad, de zendmasten moeten dan voorzien zijn van glasvezelverbindingen (en in enkele gevallen straalverbindingen). Glasvezel ligt dus allang bij u in de buurt (denk aan de kpn-Quest historie).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.