Nieuws

Den Helder betaalt aanleg van stukje glasvezel naar stranden

Om de toeristen en ondernemers tegemoet te komen, gaat de gemeente Den Helder eenmalig bijdragen in de aanleg van glasvezel in een deel van het buitengebied.

Het bedrijf Photonic Networks is momenteel druk aan het inventariseren of er voldoende belangstelling is voor de aanleg van een nieuw glasvezelnetwerk in de Koegraspolder. Als er genoeg belangstelling is, kan de aanleg nog dit jaar starten, zo meldt de gemeente.

Er is gekozen voor het gebied de Koegraspolders, het gedeelte langs de Zanddijk en op de stranden, omdat daar juist veel toeristen naartoe trekken en de aanleg daar voor veel partijen financieel gezien niet interessant is.

Daarom stelt het college van B&W de gemeenteraad voor om eenmalig een bijdrage te doen om ook daar glasvezel aan te leggen. Wethouder van Economische Zaken Edwin Krijns legt uit dat het toerisme in Julianadorp groeit en daarmee groeit ook de behoefte aan breedbandinternet. “De gemeenteraad heeft het college daarom opgedragen een plan uit werken voor het realiseren van gratis wifi-netwerken, vooral daar waar de toerist is. En dat is vooral op slecht bereikbare stranden en in duingebieden.”

Subsidie

“Voor de aanschaf van apparatuur is weliswaar inmiddels een beroep gedaan op de Europese subsidieregeling WiFi4EU, maar door technische mankementen heeft de Europese commissie de mogelijkheid om aan te melden nu verplaatst naar het najaar 2018. Daarmee lijkt de gewenste snelle ontsluiting van de strandslagen weer op de lange baan geschoven te worden.”

Daarom heeft Photonic Networks de kosten berekend om het stuk Zanddijk tot en met strandslag Duinoord van glasvezel te voorzien. Als deze kosten eenmalig door de gemeenteraad worden betaald en er zijn tien abonnementen, dan kan ook dat deel altijd snel online zijn, zo schrijft de gemeente Den Helder.

foto: Google Maps

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.