Nieuws

Drie gemeenten overwegen eigen glasvezelnetwerk

CulemborgDe gemeenten Culemborg, Geldermalsen en Tiel willen onderzoeken of het mogelijk is om met een glasvezelnetwerk aan elkaar te worden verbonden.

De plannen die komen van de gemeente Culemborg betekenen echter niet dat alle inwoners van Culemborg kunnen profiteren van glasvezel. Het zou gaan om een netwerk tussen de drie gemeenten. Het plan staat compleet los van een glasvezelnetwerk voor heel Culemborg.

De gemeente Culemborg ziet volgens een woordvoerster overigens wel graag dat glasvezel voor alle inwoners beschikbaar komt. “Zodra er initiatieven zijn om glasvezel neer te leggen werkt de gemeente daar aan mee.”

Op een aantal plekken in Culemborg ligt op dit moment al glasvezel, bijvoorbeeld in de wijk Pavijen en Parijsch-centrum. Ook in een deel van Tiel ligt al glasvezel en in Geldermalsen is de aanleg van een glasvezelnetwerk door Reggefiber in volle gang.

Gemeentenetwerk
Culemborg, Geldermalsen en Tiel willen graag samenwerken op het gebied van Informatiemanagement en ICT omdat dit kostenbesparingen kan opleveren, schrijft een lokale Culemborgse krant. Het realiseren van de glasvezelverbinding tussen de drie gemeentelijke partners is volgens het college een manier om de kwaliteit te verbeteren, de kwetsbaarheid te verminderen en de kosten te verlagen. Bovendien bevordert het een verdere samenwerking tussen de drie gemeenten.

Het aanleggen van een glasvezelnetwerk tussen de drie gemeenten wordt echter geschat op ruim een miljoen euro. Op basis van het aantal medewerkers per gemeente is er een verdeelsleutel van de kosten gemaakt. Deze komt erop neer dat Tiel de helft van de aanlegkosten zal moeten betalen, Culemborg 30 procent en Geldermalsen 20 procent.

Als het plan doorgaat, worden de drie te bekabelen tracés uitgevoerd. De realisatie per tracé zal ongeveer zes maanden duren. De bedoeling is om gelijktijdigt met de realisatie te starten, zodat het netwerk per 1 januari 2014 beschikbaar is.

Tijdens de raadsvergadering van de gemeente Culemborg van gisteravond (11 april) hebben de raadsleden hun mening over het voorstel kunnen uitspreken.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.