Over ongeveer drie jaar heeft waarschijnlijk 15 procent van de Nederlandse huishoudens een glasvezelaansluiting. Toch gaat het in Europa niet zo snel met de uitrol van glasvezel, als eerder werd voorspeld.
Dat blijkt uit onderzoek van Heavy Reading dat is gepubliceerd in het eerste magazine van het FTTH Council Global Alliance Group, een organisatie die de aanleg en het gebruik van glasvezelnetwerken stimuleert.
In 2016 zal 15,2 procent van de Nederlandse huishoudens een glasvezelaansluiting hebben, denken de onderzoekers. Nu is dat nog een kleine 5 procent. Als de voorspelling uitkomt, zou Nederland op een bescheiden 12e plaats staan in Europa. Bovenaan de lijst staan dan naar verwachting Litouwen en Noorwegen met een glasvezelpenetratie van respectievelijk 42,1 procent en 31,8 procent.
Toch is het de vraag of dit gehaald zal worden. Door financiële tegenslagen waarmee diverse Europese telecombedrijven te kampen hebben, heeft Heavy Reading de voorspellingen voor heel Europa naar beneden bijgesteld.
In 2011 dachten de onderzoekers nog dat Europa in 2015 circa 32 miljoen glasvezelaansluitingen (oftewel 10,6 procent van de huishoudens in de EU, plus Rusland en Turkije) zou tellen. Inmiddels is dat verlaagd tot 26 miljoen. Reden hiervoor is onder meer de aanhoudende economische crisis in Europa.
Te ambitieus
Ook Karin Ahl, de directeur van het FTTH Council Europe, hoort ook geregeld geluiden dat de doelstellingen die Europa heeft gesteld in de Digital Agenda Europe (DAE) te ambitieus zijn. In de DAE staat dat heel Europa in 2020 een downloadsnelheid van 30 Mbps of meer moet hebben en dat zeker de helft van de huishoudens in de EU een internetverbinding van 100 Mbps of meer moet hebben.
“Het is zorgwekkend om te zien dat door de economische crisis een aantal overheden en beleidsmakers de haalbaarheid van de Europese doelstellingen in twijfel heeft getrokken”, aldus Ahl. In plaats van te proberen de doelstellingen alsnog te halen, wordt er door sommigen voorgesteld om de doelstellingen te herzien of de datum uit te stellen.
Volgens Ahl laat de snelle groei van glasvezelnetwerken zien dat consumenten bereid zijn om echte breedbandinternetabonnementen af te sluiten, zelfs tegen hogere prijzen. Bovendien is het goed voor de economie, zo stelt ze, omdat uit onderzoek zou zijn gebleken dat elke 10 procent stijging van de breedbandpenetratie een stijging van het Bruto Nationaal Product van 1 procent tot gevolg heeft.
Geef een reactie