Nieuws

Eersel tekent overeenkomst met Reggefiber

De gemeente Eersel heeft deze week een intentieovereenkomst met netwerkbedrijf Reggefiber getekend. Maar daarmee is de komst van glasvezel nog niet zeker.

Het college van B&W is een warm voorstander van de aanleg van glasvezel in Eersel en streeft naar verglazing van Eersel ‘tot in de haarvaten’.

Ook is de gemeente voorstander van een open netwerk met laagdrempelige toegang voor lokale dienstenaanbieders met maatschappelijke diensten zoals op het gebied van zorg en veiligheid, zo meldt de gemeente zelf.

Dat er nu een intentieverklaring ligt, wil nog niet zeggen dat er ook zeker overal in Eersel glasvezel aangelegd zal worden. Volgens de gemeente zijn er nog ‘zaken die vragen om een nadere uitwerking’. Dat geldt onder andere voor de financiering van de aanleg in de buitengebieden.

Deze zaken zullen punt van nadere onderhandeling zijn bij de op te stellen samenwerkingsovereenkomst die iedere Kempengemeente afzonderlijk moet aangaan.

De voortgang van de ontwikkeling voor glasvezel worden verder afgehandeld door het burgercomité in Eersel en Reggefiber, want er zal eerst een vraagbundeling moeten plaatsvinden om te onderzoeken of er voldoende huishoudens zijn die voor glasvezel zijn. De gemeente houdt slechts een adviserende rol.

  1. Jan Vezel

    Ook hier geldt waarschijnlijk dat de buitengebieden weer als minderwaardig wordt bestempeld. Zolang de politiek niet ingrijpt zal ook het buitengebied van Eersel verloederen omdat de telefoon/data verbindingen het daar niet meer zullen doen. Satelliet of andere draadloze vormen van internet volstaan niet en zijn duur (Satelliet komt in 2012 met 20Mb download maar dat was 10 jaar geleden met de coax al mogelijk en is dus niet DE oplossing maar een lapmiddel).

    Wethouder(s) van Eersel: Wees op uw hoede en laat ook glasvezel in de buitengebieden aanleggen! Als je alleen de kern van glasvezel voorziet zal het buitengebied nooit meer economisch aantrekkelijk voor glasvezelaanleg worden. Reggefiber haalt overal de krenten uit de pap en gooit het restant de prullebak in. Een gemeente kan met de ozb heel veel doen zonder dat dat als staatssteun wordt gezien. En zo zijn er meerdere mogelijkheden.

  2. Jammer, zeker gezien het feit dat de gemeente Eersel uitdrukkelijk tegen de wens van een bewoners- en ondernemersinitiatief ingaat. Die hier zelfs een RFI voor uitgezet hebben. Alternatieven zijn gepresenteerd waarin het buitengebied een gelijkwaardige status krijgt binnen de aanleg ten opzichte van het binnengebied.

    Alleen wil de gemeente per sé met Reggefiber in zee en per sé dat het bewonersinitiatief zich hier naar schikt. Vreemd hoor…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.