Nieuws

Etten-Leur zwicht voor minder diepe aanleg glasvezel

Een belangrijk struikelblok in de onderhandelingen over glasvezel in het buitengebied van Etten-Leur, lijkt te zijn overwonnen. De gemeente heeft ingestemd met het verlagen van de aanlegdiepte van de kabels tot 40 centimeter, in plaats van 60 centimeter.

En daarmee komt Etten-Leur tegemoet aan een belangrijke voorwaarde van Glasvezel buitenaf om glasvezel in het buitengebied aan te leggen. Als de kabels minder diep hoeven worden aangelegd, scheelt dit aanzienlijk in de graafkosten. Wel zijn er grotere risico’s op kabelbreuken.

Etten-Leur trekt al geruime tijd samen op met Breda, Moerdijk, Roosendaal en Zundert om gemeenschappelijk glasvezel aan te leggen in het buitengebied. Onlangs liepen de onderhandelingen met een marktpartij stuk omdat het bedrijf exclusiviteit afdwong, schrijft BN DeStem. Omdat de gemeente die exclusiviteit niet kon garanderen vanwege wetgeving, werden er gesprekken gevoerd met een andere (niet nader genoemde) glasvezelpartij. Dat is dan waarschijnlijk Glasvezel buitenaf.

Bij de onderhandelingen met die partij vormt de minimale graafdiepte een obstakel. Reden voor een flink deel van de gemeenteraad met een motie te komen om dit punt weg te nemen. Uiteindelijk is de motie aangenomen en gaat de raad akkoord met een graafdiepte van 40 centimeter.

Dat Glasvezel buitenaf interesse heeft in het verglazen van het gebied rondom Etten-Leur is niet zo vreemd. Het bedrijf is op dit moment al bezig om netwerken aan te leggen in het gebied ernaast, de buitengebieden van Bergen op Zoom, Woensdrecht, Steenbergen en Halderberge (gebied Brabantse Wal en Halderberge).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.