Nieuws

Frankrijk snelste stijger met aantal glasvezelaansluitingen

Voor het eerst is meer dan de helft van de Europese huishoudens aangesloten op glasvezel. Eind september 2020 was 52,5% van de huishoudens in 39 landen voorzien van een glasvezelaansluiting. In de EU (27 lidstaten plus het Verenigd Koninkrijk) was dit 43,8%.

In absolute aantallen glasvezelaansluitingen heeft Frankrijk de grootste groei gehad. In Frankrijk steeg het aantal glasvezelaansluitingen met 4,6 miljoen tot 21,4 miljoen. Het aantal Franse glasvezelgebruikers steeg in het afgelopen jaar met bijna 2,8 miljoen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die de FTTH Council Europe woensdag heeft gepresenteerd. Na Frankrijk, hadden Italië, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk ook een stevige groei van het aantal glasvezelaansluitingen.

Ook België krijgt een aparte vermelding in het onderzoek. België stond lang bekend als land waar het heel stil was rond glasvezel. Tussen september 2019 en 2020 is het aantal glasvezelgebruikers met 42% gestegen, aldus de onderzoekers. Het aantal aangesloten huizen steeg zelfs met 155%. Daarmee staat België nog altijd onderaan de Europese glasvezelranglijst.

Wat verder opvallend is, is dat Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk van oudsher sterk leunend op oude kopernetwerken, nu aan een inhaalslag bezig zijn wat de uitrol van glasvezel betreft. Bijna 60% van de huishoudens in de EU die geen glasvezelaansluiting hebben, is gevestigd in een van deze drie landen. In het afgelopen jaar steeg het aantal aangesloten woningen daar snel, waarschijnlijk mede dankzij de coronapandemie.

De onderzoekers hebben verder berekend dat in Nederland nog ongeveer 4,8 miljoen huishoudens op glasvezel moeten worden aangesloten.

Voor het onderzoek worden cijfers uit 39 landen verzameld, te weten: de 27 EU-lidstaten, het Verenigd Koninkrijk, Wit-Rusland, IJsland, Israël, Kazachstan, Macedonië, Noorwegen, Rusland, Servië, Zwitserland, Turkije en Oekraïne.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.