Nieuws

Friesland investeert miljoenen in glasvezel

Het regionale telecombedrijf Kabelnoord heeft een leningsovereenkomst getekend met de provincie Friesland en met twee banken voor de aanleg van glasvezel in ‘witte’ gebieden in de provincie waar nu nog geen snelle internetverbinding is.

Kabelnoord krijgt daarvoor van de provincie Friesland een achtergestelde lening van 35 miljoen euro. De twee andere financiers, BNG Bank en ABN Amro Bank, betalen nog eens 57 miljoen euro.

Volgens de provincie was het ondertekenen van een leningsovereenkomst de laatste stap voor het verstrekken van een lening aan Kabelnoord. Kabelnoord heeft vanaf nu een half jaar de tijd om te starten met de aanleg van glasvezel.

Dat gaat ook wel gebeuren, als het aan Niek Geelhoed, directeur Kabelnoord, ligt. “We starten in de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel. De inwoners van het buitengebied daar, kunnen in april bericht van ons verwachten. De aannemer start nog voor de bouwvak met de werkzaamheden.”

Binnen drie jaar moet minimaal 90% van de adressen in de Friese buitengebieden beschikken over snel internet. Het gaat in totaal om ongeveer 20.000 potentiële aansluitingen.

Kabelnoord brengt het glasvezelproject onder in dochterbedrijf Kabelnet Noord BV. De verwachting is dat de uitrol in drie jaar klaar is.

Grijze gebieden

In de grijze gebieden van Friesland beschikken bewoners over één aanbieder van snel internet, vaak via de coax-kabel. Het aansluiten van deze adressen op glasvezel is voor marktpartijen vaak niet rendabel. Provinciale Staten hebben voor de aanleg van glasvezel naar deze gebieden 12 miljoen euro gereserveerd. Door de Fryske Mienskip op Glas (DFMG) wordt op dit moment aan een plan gewerkt waarvoor de organisatie van de provincie 200.000 euro subsidie ontvangt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.