Telecomoperators moeten plannen maken om hun kopernetwerken uit te faseren. Die oproep deed Ronan Kelly, de president van de Europese glasvezelbelangenorganisatie FTTH Council Europe, woensdag tijdens de jaarlijkse conferentie in Amsterdam.
“Het wordt tijd voor de telecombedrijven om het uitzetten van kopernetwerken te gaan inplannen en deze te vervangen door glasvezelnetwerken tot aan de huizen.”
Bestaande netwerken (koper en coax) kunnen met allerlei technieken snelheden bereiken tot 1 Gbit/s. “Maar het wordt om te stoppen met het persen van al die data door die oude netwerken”, vindt Kelly. “Bovendien eindigt het niet bij 1 Gbit/s. 1 gigabit-internet is pas het begin, niet het eindstation.” En daarom pleit hij voor grootschalige aanleg van glasvezel in heel Europa.
“Telecombedrijven zijn verslaafd zijn hun kopernetwerken want daarmee stellen ze investeringen uit, maar dat moet stoppen. Uitstel van glasvezelinvesteringen is niet goed voor de toekomst van Europa en niet goed voor onze kinderen”, aldus Kelly.
De komende tijd zal de FTTH Council Europe proberen om het tempo waarmee kopernetwerken worden uitgefaseerd, te versnellen.
Misleiding
Ook waarschuwde Kelly voor internetproviders die klanten proberen te werven met abonnementen en doen alsof het glasvezel is, terwijl het niet echt glasvezel tot aan de deur is. In Nederland is Ziggo daarvoor in 2014 op de vingers getikt. “De bedrijven die consumenten misleiden met zogenaamde ‘glasvezelpakketten’ zijn schadelijk voor het imago van de glasvezelmarkt en de echte glasvezelproviders”, stelt Kelly.
5G
De Europese organisatie kijkt reikhalzend uit naar 5G. “Het is geen technologie die een bedreiging vormt of die glasvezel overbodig maakt, integendeel. Zonder glasvezel-backbone kan het 5G-netwerk niet bestaan.” Hoewel 5G voor sommige bewoners of gebieden een alternatief voor breedband internet zou kunnen worden, zijn er wel heel veel antennes nodig om echt de snelheden te kunnen bieden die met glasvezel mogelijk zijn.
Streefdoel Nederland
Ook staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat sprak het publiek toe. Volgens haar heeft op dit moment 96% van de Nederlandse huishoudens toegang tot een internetverbinding van 100 Mbit/s of meer. In 2023 moet dat volgens Keijzer worden verhoogd tot 1 Gbit/s. Hoe dat bereikt wordt, maakt haar niet uit. “Glasvezel is een technologie en geen doel op zich.” Wel vindt ze dat overheden gemakkelijker moeten kunnen helpen om glasvezel aangelegd te krijgen in buitengebieden. Nu is dat aan strenge Europese regels gebonden.
Donderdag 14 maart is de laatste dag van de Europese glasvezelconferentie 2019 in Amsterdam. Volgend jaar zal het evenement van 21 tot en met 23 april worden gehouden in Berlijn.
Geef een reactie