Terwijl de Europese lobby-organisatie FTTH Council Europe wil optreden tegen het gebruik van misleidende glasvezeltermen in advertenties, lijken telecompartijen in Nederland zich netjes te gedragen.
Bij een recent onderzoek naar de websites van de belangrijkste operators in Nederland, zijn geen misleidende advertentieteksten omtrent glasvezel ontdekt. Wel heeft de Reclame Code Commissie zich in het verleden een aantal keer uitgesproken over klachten over misleidende breedbandadvertenties.
VodafoneZiggo
Naast KPN hebben de onderzoekers vooral gekeken naar VodafoneZiggo die zich richt op het upgraden van het coax-netwerk naar DOCSIS 3.0. VodafoneZiggo heeft het in advertenties over ‘Gigabit snelheid’, maar daarbij wordt niet de term ‘glasvezelnetwerk’ genoemd, aldus de onderzoekers. Wel benadrukt VodafoneZiggo dat 97% van het netwerk bestaat uit glasvezelkabels en dat het laatste deel coax-kabel is.
Ook wordt op de websites van VodafoneZiggo soms een vergelijking gemaakt tussen glasvezel en coax. De boodschap die daarbij wordt overgebracht is dat er wat betreft de prestaties en de snelheid, nauwelijks verschil is tussen een glasvezelverbinding en een kabelverbinding.
Ongeveer 50 glasvezelpartijen
De onderzoekers stellen dat er in Nederland in totaal ongeveer 50 partijen zijn die glasvezelnetwerken bouwen en exploiteren. Na KPN komt EQT (bestaande uit CIF, CAIW, Glasvezel Buitenaf en Delta Fiber) met ongeveer 300.000 huisaansluitingen. Daarnaast zijn er een aantal kleinere commerciële partijen die meer regionaal actief zijn (bijvoorbeeld E-Fiber, Kabelnoord, CAI Harderwijk en Rekam) en meer dan veertig ‘lokale’ spelers (bijvoorbeeld Rendo, SK Veendam, FiberNH/FiberFlevo, Kabeltex, Glasdraad, Delta Rijssen Infratechniek (Digital City), L2Fiber) en vele kleinere coöperaties of gemeenten.
Opvallend is dat sommige lokale kabelexploitanten (bijvoorbeeld Cogas, Kabelnoord, Rekam, Kabeltex, SK Veendam, SK Waalre en CAI-Harderwijk) glasvezel hebben geïnstalleerd in gebieden waar zij een coax-netwerk exploiteren.
Weinig regels
Op enkele uitspraken van de Reclame Code Commissie na, zijn er in Nederland geen specifieke voorwaarden gesteld aan het gebruik van de term ‘glasvezel’ in advertenties. Anders is dat in Italië waar een strenge etiketteringsregeling geldt en in Frankrijk is het gebruik van de term ‘fiber’ in reclames zelfs verboden, behalve als er echt sprake is van glasvezel tot in de woning of in een bedrijfsruimte.
Geef een reactie