Nieuws

Gemeente Helmond onderhandelt over glasvezelnetwerk

De gemeente Helmond onderhandelt met glasvezelbedrijf e-Quest over de aanleg van glasvezel in de stad. De gemeente wil dat er binnen drie jaar in héél de stad een netwerk ligt.

Eén van de discussiepunten is het partnerschap. Zoals het er nu uitziet wordt e-Quest mede-eigenaar van het aan te leggen netwerk, aldus het Eindhovens Dagblad.

In Helmond ligt al glasvezel op de industrieterreinen, in de wijken Brouwhuis en Rijpelberg (allemaal van e-Quest) en in een deel van Brandevoort (KPN). In Stiphout is e-Quest op dit moment bezig met de aanleg. Meer dan de helft van de bewoners daar heeft gekozen voor glasvezel. De overige woningen krijgen kabels tot aan de voordeur, schrijft de krant.

Regie

Omdat het netwerk ook gebruikt kan worden voor onderwijs-, zorg- en veiligheidstoepassingen besloot de gemeente een halfjaar geleden de regie naar zich toe te trekken en zelf glasvezel aan te gaan laten leggen. De kosten worden geschat op 25 tot 30 miljoen euro.

Wel heeft de gemeente een aantal voorwaarden gesteld. Zo moet er sprake zijn van een open netwerk, moet het qua prijs toegankelijk zijn voor iedereen en moeten ook huishoudens en bedrijven in het buitengebied worden aangesloten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.