Nieuws

‘Gigabit is de nieuwe landelijke snelheidsnorm’

Het gaat goed met het nastreven van de doelen voor breedband internet die door de politiek zijn vastgesteld. ‘Gigabit is de nieuwe landelijke snelheidsnorm’, constateert het Agentschap Telecom in het jaarverslag.

Het vorige kabinet heeft in het Actieplan Digitale Connectiviteit3 de doelstelling geformuleerd dat in 2023 iedereen kan beschikken over een vaste verbinding van ten minste 100 Megabit per seconde (Mbps) en een grote meerderheid over 1 Gigabit per seconde (Gbps).

Het huidige kabinet zet die lijn voort met de ambitie uit het coalitieakkoord om snel internet in alle delen van het land te krijgen. Deze Nederlandse ambities sluiten goed aan op de Europese ambities die zijn neergelegd in het Digitaal Kompas 2030.

“Nederland kent reeds een hoge beschikbaarheid van snelle vaste connectiviteit. Zo beschikt meer dan 99% van de Nederlandse huishoudens over een vaste verbinding van ten minste 100 Mbps en bijna 90% zelfs al over een verbinding van 1 Gbps”, aldus het Agentschap Telecom. “Nu het grootste deel van Nederland kan beschikken over gigabit internet, is gigabit de nieuwe landelijke snelheidsnorm.”

De beschikbaarheid van snel internet via vaste en mobiele netwerken komt in Nederland vooral tot stand via marktinvesteringen. Deze beschikbaarheid is in de afgelopen jaren sterk toegenomen en neemt nog steeds toe. Dit is het gevolg van de aanleg van nieuwe glasvezelnetwerken, de opwaardering van bestaande kabel- en kopernetwerken en de verdere uitrol van mobiele netwerken, bijvoorbeeld voor 4G en 5G.

Nog geen 30 Mbps

De meerderheid van de Nederlanders kan inmiddels beschikken over een vaste verbinding van 100 Mbps en zelfs 1 Gbps, en een relatief kleine groep die hierbij achterblijft en vaak nog geen 30 Mbps heeft. Dit heeft dikwijls te maken met de specifieke ligging van een woning, waardoor het aansluiten via een snel vast netwerk lastig is.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.