Nieuws

Glasvezel voor buitengebieden in Drenthe is nog ver weg

Ondanks de talrijke bewonersinitiatieven voor glasvezel in de buitengebieden van Drenthe, gaat het vermoedelijk nog jaren duren voordat bewoners op het platteland van Drenthe breedbandinternet krijgen. Juist de grote hoeveelheid glasvezelinitiatieven remmen de komst van glasvezel.

Omdat de markt zelf de komst van glasvezel niet regelt, wemelt het in heel Drenthe van de bewonersinitiatieven. Die willen met voldoende abonnementsaanmeldingen van inwoners glasvezelbedrijven proberen te vinden die bereid zijn om te investeren in een glasvezelnetwerk. De provincie ondersteunt die initiatieven voor vraagbundeling en verstrekt leningen, maar wil niet zelf glasvezel aanleggen.

Maar omdat die initiatieven niet overal even succesvol zijn, zal de provincie glasvezelnetwerken als nutsvoorziening moeten aanleggen. Dat advies komt van de Noordelijke Rekenkamer (NRK) die tussen 2011 en 2017 de aanleg van glasvezel onderzocht.

De Rekenmaker concludeert volgens RTV Drenthe dat de fase waarin die bewonersinitiatieven zich bevinden sterk verschillen. Bij enkele initiatieven is het breedbandinternet al operationeel, terwijl andere initiatieven met vraagbundeling bezig zijn.

Volgens de Rekenkamer zijn er elders in Europa wel plattelandsgebieden waar glasvezel een nutsvoorziening is. Maar of dat ook in Drenthe gaat gebeuren, valt nog te bezien. Gedeputeerde Henk Jumelet wil al die bewonersinitiatieven niet zomaar passeren, zo zegt hij tegen de regionale omroep. Ook de Provinciale Staten zien niet veel in het aanleggen van glasvezel als nutsvoorziening, omdat veel bewonersinitiatieven al heel ver zijn en vanwege de Europese risico’s.

Het zal daarom nog jaren duren voordat het hele platteland in Drenthe glasvezel of een andere vorm van breedbandinternet heeft, stelt de NRK.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.