Nieuws

‘Glasvezel is de meest milieuvriendelijke breedbandtechnologie’

Glasvezel is veel duurzamer en beter voor het milieu dan concurrerende breedbandtechnologieën. Daarom moeten Europese beleidsmakers op Europees, nationaal en lokaal niveau voorrang geven aan de aanleg van glasvezel.

Die oproep komt van de FTTH Council Europe, de Duitse breedbandorganisatie BREKO en de Europese kabelorganisatie Europacable. Diverse onderzoeken zouden hebben aangetoond dat een volledige glasvezelnetwerk de meest duurzame technologie voor telecommunicatie-infrastructuur is.

“De studies tonen aan dat de keuze van de breedband netwerktechnologie een aanzienlijke invloed kan hebben op de elektriciteit die nodig is om het netwerk te exploiteren en op de CO2-uitstoot. De keuze voor volledige glasvezelnetwerken kan de uitstoot van broeikasgassen drastisch verminderen”, aldus een gezamenlijke verklaring.

17 keer meer elektriciteitsverbruik

“Op basis van het elektriciteitsverbruik per bitrate blijkt uit het BREKO-rapport dat kopergebaseerde netwerken (VDSL2-vectoring, supervectoring) tot 17 keer meer elektriciteit verbruiken dan glasvezelnetwerken.”

De drie organisaties zijn van mening dat de onderzoeksresultaten een sleutelfactor moeten worden die het besluitvormingsproces stuurt. De Europese Commissie heeft eind 2019 in de Green Deal afgesproken dat Europa in 20250 als eerste continent klimaatneutraal is. Daarom doen de drie organisaties een beroep op beleidsmakers van alle niveaus om toch vooral de voorkeur te geven aan glasvezel, boven bijvoorbeeld VDSL of coax.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.