Nieuws

Glasvezel mist een ‘killer app’

De ontwikkeling en aanleg van glasvezelnetwerken wordt  in Europa enigszins geremd door het gebrek aan een killer app. Er is niet één applicatie of toepassing die glasvezel extra aantrekkelijk maakt boven andere soorten internetverbindingen.

Dat concludeert Wolfgang Fischer, voorzitter van de Content & Applications-commissie van het FttH Council Europe in het jaarverslag dat vrijdag is uitgebracht.

“De manier waarop we omgaan met data en de verscheidenheid aan applicaties, zijn de aandrijvers voor de markt. Het probleem is alleen dat er geen killer application is voor de glasvezelmarkt”, aldus Fischer.

Wel zal cloud computing een belangrijke rol spelen, voorspelt hij. “Hierdoor worden breedbandnetwerken belangrijker zodat we thuis dezelfde dingen kunnen doen als op onze werkplek.”

Intensiever
Cloud computing
leidt namelijk tot intensiever gebruik van netwerkinfrastructuur. Volgens Fischer hebben clouddiensten dezelfde twee zaken nodig die glasvezel biedt: enorme bandbreedte en symmetische snelheden.

Als gebruikers grote bestanden moeten up- of downloaden of bepaalde processen moeten draaien, vereist dat hoge bitrates. Ook het streamen van allerlei videotoepassingen kan alleen met glasvezel, stelt Fischer.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.