Wetenschappers van Berkeley zijn erin geslaagd om de bestaande glasvezelkabels die op de bodem van de oceaan liggen, te gebruiken voor het ontdekken van aardbevingen.
De seismologische activiteit van de aarde blijkt te kunnen worden afgelezen van de glasvezelkabels die al zijn aangelegd. Dat heeft als voordeel dat er geen nieuwe sensoren hoeven worden aangelegd.
De kabels zijn namelijk onderhevig aan het ‘backscatter-fenomeen’, wat inhoudt dat licht dat via de kabels wordt verstuurd bij een aardbeving wordt verstrooid als de kabel beweegt, schrijft Hardware.info.
Onderzoekers kunnen achterhalen waar de kabel van vorm verandert, en in welke mate. Zo zou de activiteit op elke plek waar de kabel ligt met grote precisie kunnen worden bepaald.
De nieuw gebruikte technologie wordt door de onderzoekers ‘Distributed Acoustic Sensing’ genoemd. De eerste test hiervan vond plaats bij een kabel van het Monterey Bay Aquarium Research Institute in Californië, die zo’n 20 km lang is. De kabel werd onderverdeeld in ongeveer tienduizend delen, waarvan elk segment beweging kon detecteren.
Geef een reactie