Nieuws

Hoe duurzaam is glasvezel?

Glasvezelkabels zijn heel wat milieuvriendelijker dan kopernetwerken. Dat beweren telecomoperators vaak. Maar hoe komt dat eigenlijk?

Om verschillende redenen is glasvezel duurzamer dan de koperverbinding. Dat komt onder meer omdat over de glasvezelkabel geen stroomsignaal gaat maar een lichtsignaal en dat verbruikt veel minder elektriciteit dan andere kabels en netwerken.

T-Mobile beweert zelfs dat glasvezel tot 17 keer minder elektriciteit verbruikt dan andere netwerken die stroomsignalen gebruiken. Glasvezelkabels wekken ook minder warmte op waardoor er minder isolatiemateriaal nodig is. Dat heeft weer als voordeel dat er minder kans is op brand of het doorbranden van de kabels.

Verder is volgens ABN Amro juist de glasvezelapparatuur een energieslurpende component. De router en ‘converter’ (het apparaat dat het optische signaal vanuit de glasvezelkabel omzet naar een elektrisch signaal) zijn hier verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van het totale energieverbruik door glasvezelkabels. Dit percentage is onder andere hoog omdat het glasvezelnetwerk zelf zo efficiënt is. Er moet daarom meer aandacht komen voor de ontwikkeling van energiezuinige routers en aanvullende netwerkapparatuur, zo stelt de bank.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.