Nieuws

Kabinet wil in groot deel van Nederland 1 gigabit internet

Het kabinet heeft de ambitie om de digitale koppositie van Nederland in Europa te versterken en daarom streeft ze ernaar dat een grote meerderheid van de bevolking binnen vijf jaar een snelle verbinding van 1 gigabit per seconde in huis moet hebben.

Dat staat volgens het FD in het Actieplan Digitale Connectiviteit dat dinsdag naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. Het kabinet wil dat alle Nederlanders over vijf jaar beschikken over snel breedbandinternet van minimaal 100 megabit per seconde. Eerder hanteerde de regering 2025 als streefjaar.

Een groot deel van de huishoudens moet dan zelfs kunnen beschikken over een internetverbinding van 1 gigabit per seconde. Op dit moment zijn de kabelaanbieders nog niet zo ver, schrijft het FD. Het ‘Max’-abonnement van Ziggo reikt bijvoorbeeld tot 400 megabit per seconde voor downloaden. KPN biedt via glasvezel tot 500 megabit aan.

Gemeenten en provincies in dunbevolkte buitengebieden met traag internet krijgen hulp van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Naast kennisuitwisseling over bijvoorbeeld leges en graafdieptes, komt er een regeling die het lokale overheden makkelijker maakt om de aanleg van netwerken financieel te ondersteunen.

Het actieplan is een verdere uitwerking van de idee├źn die staatssecretaris Mona Keijzer van EZK half juni presenteerde. Zij legde toen de nadruk op digitalisering van het midden- en kleinbedrijf, die in Nederland achterblijft in vergelijking met de rest van Europa.

foto: Tweak

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.