Nieuws, Strijd tussen kabel en glasvezel

KPN moet nog heel veel kopercentrales uitschakelen

foto: NOS

KPN heeft vorig jaar 6 centrales voor het kopernetwerk uitgeschakeld in gebieden waar glasvezel ligt. Dit is gebeurd in IJburg (Amsterdam), Bergeijk, Bennekom, Eibergen, Eersel en de Zwolse wijk Stadshagen.

Het uitzetten van de kopercentrales gebeurt om twee redenen. Het beheren en onderhouden van twee netwerken naast elkaar is duur en niet duurzaam, zo stelt KPN. Het uitschakelen van de eerste kopercentrales zou een energiebesparing van 440.000 KWh per jaar opleveren. Dat is net zoveel als het stroomverbruik van ongeveer 150 huishoudens.

Het uitschakelen van de eerste 6 kopercentrales is slechts het topje van de ijsberg. In Nederland heeft KPN in totaal 1300 traditionele kopercentrales. Uiteindelijk blijven er circa 160 kleinere en duurzame glasvezelcentrales over.

“Veel van de kopercentrales bevinden zich in markante en beeldbepalende panden. De kopercentrales die we uitzetten, krijgen na het ontmantelen een nieuwe woon- of zakelijke bestemming, waarmee we deze als het ware teruggeven aan de samenleving”, aldus het telecombedrijf.

foto: NOS

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.