Nieuws, Strijd tussen kabel en glasvezel

KPN plant glasvezelaanleg in Amsterdam

De stad Rotterdam krijgt glasvezel van L2Fiber, Den Haag van T-Mobile en Amsterdam krijgt glasvezel van KPN. Dat zijn in ieder geval de plannen voor de komende jaren.

KPN NetwerkNL wil de komende jaren 320.000 woningen in Amsterdam van een glasvezelaansluiting voorzien, meldt TV Totaal. Het Amsterdamse glasvezelproject van KPN neemt meerdere jaren in beslag. Het telecombedrijf begint in het eerste kwartaal van 2020 met het Amsterdamse glasvezelproject in de wijken Noord en Buitenveldert.

Halverwege 2020 kunnen de eerste huishoudens op het nieuwe glasvezelnetwerk aangesloten worden. Als de aanleg van glasvezel in deze twee wijken voltooid is, volgen andere Amsterdamse wijken. KPN heeft op dit moment via glasvezel al toegang tot 90.000 woningen in Amsterdam in de gebieden Oosterparkbuurt, IJburg en Indische Buurt.

Met de plannen lijken de grote steden aardig voorzien te worden in hun behoefte aan breedbandinternet. Eerder startte Ziggo in Utrecht al een vroege uitrol van het GigaNet, een coax-netwerk met beschikbare snelheden tot 1 Gbps. Overigens gaat Ziggo ook in Amsterdam het komend jaar het bestaande coax-netwerk opwaarderen naar GigaNet, aldus TV Totaal. De uploadsnelheid van Ziggo wordt ook bij het vernieuwde netwerk voorlopig nog wel afgeknepen tot maximaal 50 Mbps, terwijl bij KPN via glasvezel de up- en downloadsnelheid gelijk zijn.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.