Nieuws

Meer ouderen actief op internet dankzij pandemie

De corona-pandemie heeft weinig invloed gehad op de breedbandsnelheden in Nederland. Wel lijken vooral senioren nieuwe online activiteiten te gebruiken, zoals videobellen en online consults van een dokter.

Bijna 1 op de 3 65+-plussers in de Verenigde Staten maakt sinds de corona-maatregelen gebruik van videovergadertools zoals Zoom of Microsoft Teams. Iets meer dan 1 op de 4 (27%) heeft zorg op afstand of videoconsults van een arts gebruikt. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse bureau Parks Associates. Ook heeft 55% van de ouderen een abonnement op een videodienst zoals bijvoorbeeld Netflix, Hulu of Disney+. Ook dat is veel meer dan voor de pandemie.

“De verschuiving naar ‘tech service’-oplossingen is heel duidelijk zichtbaar onder senioren van 65 jaar en ouder als gevolg van de COVID-19 pandemie”, verklaart Kristen Hanich, Senior Analist, Parks Associates.

“Het gebruik van zorg op afstand of videoconsults is in deze leeftijdsgroep meer dan verviervoudigd in vergelijking met 2019.” En uiteraard is het gebruik van dergelijke online diensten alleen mogelijk met een goede breedbandverbinding.

Uit cijfers van Speedtest van Ookla blijkt dat de gemiddelde breedbandsnelheid via de vaste internetverbinding in de meeste landen in december 2020 hoger was dan in januari 2020. In Nederland was die stijging 4% ten opzichte van begin maart 2020 tot ongeveer 120 Mbps (zie afbeelding).

“Over het algemeen zijn we onder de indruk hoe goed internet overeind is gebleven tijdens de massale stijging van het internetgebruik in het afgelopen jaar”, reageert een woordvoerder van Speedtest tot besluit.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.