Nieuws, Zakelijk

Nederland nog steeds koploper in EU met breedband

Nederland is opnieuw de Europese nummer één als het gaat om de beschikbaarheid én snelheid van zowel vaste als mobiele netwerken voor internet, tv en telefonie. Dat blijkt uit de Digital Economy and Society Index (DESI), een jaarlijks onderzoek van de EU die de digitale economie in kaart brengt.

Nederland staat op de DESI-ranglijst op de eerste plaats qua digitale infrastructuur. Bijna alle huishoudens in Nederland hebben volgens het onderzoek toegang tot vast internet. Snel vast breedbandinternet (meer dan 100 Megabit per seconde) is inmiddels al voor 97% van de Nederlandse huishoudens beschikbaar. De Europese Commissie heeft eerder met de lidstaten afgesproken dat in 2025 alle EU-inwoners over deze snelheid moeten beschikken.

Ook qua mobiel internet is Nederland koploper. De vier beschikbare netwerken (KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2) bij elkaar dat in bewoond gebied 4G overal buitenshuis beschikbaar is. Hoewel de 4G-snelheid niet is onderzocht, ligt deze volgens de DESI gemiddeld boven de 40 Mbps ligt. Nederland heeft daarmee ook het snelste mobiele internet in Europa.

Digitale economie

Op de totale ranglijst over de digitale economie noteert Nederland een vierde plaats. Dat is dezelfde plaats als vorig jaar. De top 3 bestaat uit Denemarken, Zweden en Finland. De DESI meet behalve de digitale infrastructuur nog vier andere pijlers. Het gebruik van deze toepassingen door consumenten, digitale vaardigheden van de inwoners, de mate en wijze waarop het bedrijfsleven digitaal actief is en de online dienstverlening door de overheid zelf.

Het Nederlandse bedrijfsleven behoort met online diensten en producten nog niet tot de top. Binnen het MKB liggen zowel online verkoop als de daaruit behaalde omzet onder het EU-gemiddelde. Volgens staatssecretaris Mona Keijzer winkelt 82% van de Nederlanders ook online, terwijl maar 15% van de mkb’ers digitaal diensten en producten aanbiedt. Daarom wil Keijzer nog voor de zomer met beleidsmaatregelen komen om ook digitaal ondernemerschap te versterken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.