Nieuws

Niet E-Fiber maar KPN legt glasvezel aan in Zeist

Na een korte strijd is de winnaar bekend. Niet E-Fiber, maar KPN gaat in Zeist en enkele andere gemeenten glasvezel aanleggen.

Na een intensieve glasvezelcampagne heeft E-Fiber bij het gemeentelijk bestuur aangegeven het netwerk aan te willen leggen. In de tussentijd heeft de gemeente Zeist ook gesprekken gevoerd met KPN en een overeenkomst gesloten.

E-Fiber betreurt de werkwijze van KPN en de gemeente, zo laat het bedrijf weten. E-Fiber voelt zich gedwongen de aanleg, die anders in april van start zou zijn gegaan, af te blazen.

KPN heeft de intentie om de kernen van Zeist, Den Dolder, Austerlitz, Huis ter Heide en Bosch en Duin aan te sluiten op glasvezel. Circa 30.000 huishoudens worden voorzien van een modern en toekomst vast glasvezelnetwerk.

Kapitaalvernietiging

E-Fiber heeft zich nu teruggetrokken omdat het bedrijf vindt dat het aanleggen van meerdere glasvezelnetwerken in één gemeente kapitaalvernietiging is. “Het is niet mogelijk om een rendabel netwerk aan te leggen met twee spelers.”

Hoewel E-Fiber ook een open netwerk wilde aanleggen, geeft KPN er de voorkeur aan om een eigen netwerk aan te leggen. “Twee netwerken aanleggen zorgt voor een overbodig volle ondergrond en forse complicaties en vertraging tijdens de uitrol. Bovendien leidt dit tot extra overlast en verwarring bij inwoners”, aldus E-Fiber.

KPN en de gemeente Zeist zijn op dit moment in gesprek over de laatste punten van de samenwerkingsovereenkomst. Als de samenwerking tijdig rond komt, starten de aanlegwerkzaamheden nog in 2020.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.