Nieuws

Nieuwe snelheidstest voor breedbandinternet onthuld

Tijdens het Broadband Forum is de zogenoemde User Datagram Protocol (UDP) Speed Test geïntroduceerd. Dit is een snelheidstest voor breedbandlijnen die nauwkeuriger moet zijn dan bestaande tests.

De nieuwe breedbandtest is helemaal aangepast aan gigabit-verbindingen waarvan er steeds meer zijn. Het gebruikt daarvoor het UDP-protocol. UDP is een communicatieprotocol dat op internet wordt gebruikt voor heel tijdgevoelige overdracht van data, zoals bijvoorbeeld video on-demand, virtual reality en augmented reality.

De nieuwe test moet een einde maken aan het gat dat er bestaat tussen meetresultaten van bestaande tests en de werkelijke snelheid. Ook maakt het een einde aan de verschillende definities, maateenheden en meetmethoden. Deze nieuwe test zal een vervanger worden voor de vele bestaande testtools die nu worden gebruikt, zo is de verwachting van het Broadband Forum.

Nauwkeuriger bij hogere snelheden

Veel van de bestaande testtools maken gebruik van het TCP-protocol (Transmission Control Protocol). Vooral bij breedbandsnelheden van 500 Mbit/s of meer zouden UDP snelheidstests accurater zijn dan tools die gebruikmaken van het TCP-protocol. Bij TCP-testtools ontstaat er -vooral bij hogere breedbandsnelheden- een verschil tussen de echte geleverde snelheid door de provider en de metingen die een TCP-test oplevert. Een nauwkeuriger test zou dus klachten van klanten kunnen voorkomen. Bovendien eisen telecomautoriteiten steeds vaker dat provider hun beloften beter nakomen als het gaat om de internetsnelheid die klanten krijgt.

De UDP Speed Test is een initiatief van de Amerikaanse telecomprovider AT&T. Ook diverse andere Amerikaanse en internationale telecomoperators nemen intussen deel aan het project of ondersteunen het.

Nederlands alternatief?

Overigens is de Nederlandse Autoriteit Consument & Markt (ACM) ook al enige tijd bezig om een nieuwe snelheidstest voor breedband te ontwikkelen, maar dat onafhankelijke meetsysteem is op zijn vroegst pas in 2021 klaar.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.