Wat is glasvezel?
Glasvezel is een techniek waarbij door het gebruik van zeer helder glas signalen betrouwbaar over grote afstanden kunnen worden getransporteerd. Bij glasvezel worden de data via lichtsignalen door hele dunne glazen vezels gestuurd. Ter vergelijking: een snelle kabelverbinding (via koperdraad) kan tussen de 10 tot 15 megabit per seconde (Mbps) transporteren, glasvezel gaat dit vele malen sneller. Een groot voordeel van glasvezel internet is dat de up- en downloadsnelheid gelijk zijn. Bij internet via de kabel of adsl ligt de uploadsnelheid doorgaans veel lager.
Wat kan je met glasvezel?
Glasvezel zorgt er onder andere voor dat je studiokwaliteit tv-beelden in je huiskamer ontvangt, dat je razendsnel kunt up- en downloaden, dat interactieve communicatie ongestoord verloopt en dat nieuwe diensten kunnen worden ontwikkeld en aangeboden. De enorme bandbreedte van glasvezel maakt het onder meer mogelijk om initiatieven voor zorgverlening via webcams en vergaderen op afstand te bevorderen.
Bekijk anders deze video van de Fiber to the Home-Council om een beeld te krijgen wat glasvezel is en wat je ermee kunt doen.
Hoe werkt de vraagbundeling?
Netwerkbedrijf Reggefiber is bereid te investeren in de aanleg van een glasvezelnetwerk als er voldoende interesse bij de bewoners van een bepaald gebied bestaat. Concreet houdt dit in dat er sprake moet zijn van een bepaald percentage van de huishoudens (meestal 30%, soms 50%) binnen een beoogd glasvezelgebied (minimaal 2.500 woningen) dat een abonnement afsluit bij één van de glasvezelproviders in die woonplaats.
Om die interesse van huishoudens te stimuleren en te peilen, worden op veel plaatsen bewonersinitiatieven opgestart. Bewoners gaan daarbij zelf aan de slag om zo snel mogelijk een groep belangstellenden bij elkaar te krijgen zodat de aanleg van glasvezel in die woonplaats kan beginnen.
Kijk voor meer informatie eens naar dit document van Reggefiber.