Nieuws

Overstappen van internetabonnement nog steeds een drempel

Een grote meerderheid van de consumenten is het afgelopen jaar niet van internetprovider veranderd. Opvallend is dat consumenten niet overstappen omdat ze een combinatievoordeel hebben dat ze niet willen verliezen en omdat het overstappen nog altijd teveel ‘gedoe’ is.

De meest genoemde reden om bij de huidige provider te blijven is tevredenheid (53%). Al lijkt toch een minder groot deel van de consumenten tevreden te zijn in vergelijking met vorig jaar (2020: 58%). Daarnaast vinden consumenten dat hun huidige aanbieder een goede service biedt (28%) en goede internetsnelheid heeft (23%). Maar een deel van de consumenten geeft ook aan dat er geen/nauwelijks verschil zit tussen aanbieders, dat blijkt uit het consumentenonderzoek dat in opdracht van de Autoriteit Consument & Markt is uitgevoerd.

Circa 2 op de 10 consumenten zijn in de afgelopen 12 maanden bij de huidige internetaanbieder (10%) of bij een andere aanbieder (8%) van abonnement veranderd (samen 18%). Dat is gelijk aan vorig jaar. De groep consumenten die zich georiënteerd heeft op een overstap (14%) is ook vrijwel gelijk aan vorig jaar. 70% van de consumenten is dit jaar niet veranderd van abonnement en heeft zich ook niet georiënteerd op een overstap.

Opvallend is dus dat meer consumenten aangeven dat ze niet naar een andere provider overstappen of dit overwegen omdat ze een combinatievoordeel hebben dat ze niet willen verliezen (17% vs. 2020: 12%), maar ook lijkt het alsof de perceptie van ‘gedoe’ is gegroeid, aldus het onderzoek. Consumenten noemen vaker dat overstappen veel tijd/moeite kost, ze zijn bang voor administratieve rompslomp, vinden dat overstappen te ingewikkeld is of ze weten niet zeker of aanbieders op hun adres kunnen leveren.

Wel overstappen

Wat zijn dan wel veelgenoemde redenen om over te stappen naar een andere provider? Ten opzichte van vorig jaar noemen meer consumenten dat zij zich gingen oriënteren om over te stappen omdat zij een hogere internetsnelheid willen. De drie meest genoemde redenen die consumenten opgeven nadat zij zich hebben georiënteerd, om toch over te stappen zijn: de prijs (33%), het pakket (29%) en de snelheid van internet (23%).

Prijs

De prijs van het abonnement bepaalt dus voor een belangrijk deel de keuze voor een provider of internetabonnement. Gemiddeld betalen consumenten 61,69 euro per maand voor hun vaste internetabonnement. 42% van de ondervraagde consumenten vindt de prijs van hun abonnement hoog. Dat zijn meer consumenten dan vorig jaar (36%). 4% vindt de prijs juist laag.

Informatie die nodig is om een goede keuze te kunnen maken voor een nieuw abonnement, is informatie over de vaste kosten per maand (65%), de snelheid van de internetverbinding (53%), de kwaliteit of betrouwbaarheid van de internetverbinding (52%), mogelijke eenmalige kosten (41%) en welke televisie- en radiozenders bij het abonnement zitten (39%).

  1. H.C. Esser

    Bij de vergelijking van de prijs is het nuttig als volledige pakketten worden vergeleken.
    Ervaring: ziggonaar t-mobile.
    Prijs leek ondanks overstap naar sneller glasvezel aantrekkelijk., maar:
    1. Geen teletext m’n ondertiteling
    2. Betalen voor opname programma
    3. Alle nadelen van te weinig expertise bij klantenservice.
    Modems die om de haverklap gereset moeten worden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.