Nieuws

Planning glasvezeluitrol in Friese buitengebieden bekend

De voorlopige planning voor de aanleg van glasvezel in de buitengebieden van Friesland is bekend.

Internetbedrijf Kabelnoord won in oktober 2017 de aanbesteding voor de aanleg van snel internet naar ‘witte percelen’ in Friesland gegund van de provincie Fryslân. Dit zijn percelen waar een trage internetverbinding van minder dan 30 Mbit/s beschikbaar is. De provincie stelt als eis dat minimaal 90% van deze adressen binnen 3 jaar kunnen beschikken over een snelle internetverbinding.

In maart 2018 zijn de overeenkomsten getekend voor de lening van 95 miljoen euro bij de provincie en diverse banken voor dit project. Voordat de aanleg van glasvezel in een gebied van start kan gaan, inventariseert Kabelnoord hoeveel huishoudens in het beoogde gebied een glasvezelabonnement willen hebben. De aanleg van glasvezel kan doorgaan zodra 60% van de aangeschreven bewoners in een vraagbundelingsgebied zich heeft aangemeld. De inschrijving begint na de zomervakantie in Smallingerland en Opsterland.

Kosten

De klanten die in het project worden aangesloten, betalen geen eenmalige bijdrage (behalve als ze zich te laat opgeven; in dat geval moet er voorbereidingswerk worden overgedaan en daarom betaalt die klant 500 euro). De extra kosten die samenhangen met de aanleg in het buitengebied (door de veel grotere afstanden die we moeten graven) worden verrekend doordat de klant naast zijn abonnementsgeld, iedere maand een bedrag van 15 euro betaalt. Dit stopt als het abonnement wordt opgezegd of de extra aanlegkosten zijn afbetaald.

Omdat Kabelnoord in Noord Oost Friesland al op 80% van de percelen een klant heeft, wordt de vraagbundeling daar overgeslagen en kan in het derde kwartaal begonnen worden met de aanleg van glasvezel in Tytsjerksteradiel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.