Nieuws, Strijd tussen kabel en glasvezel

Providers strijden om gigabit-consument binnen te halen

Breedbandproviders strijden hevig om de gunst van de consument die op zoek is naar een internetsnelheid van 1 gigabit per seconde (Gbps). En die concurrentiestrijd is gunstig voor de prijzen.

De twee grootste providers, KPN en Ziggo, bieden introductiekortingen aan voor nieuwe klanten die een gigabit-abonnement afsluiten. “De gigantische investeringen in zowel glasvezel- als kabelnetwerken moeten uiteindelijk worden terugverdiend door consumenten werkelijk aan te sluiten op een abonnement. Dit is waar de strijd tussen de netwerken en providers nu is losgebarsten, met de consument als lachende derde”, stellen onderzoekers van Breedbandwinkel.

Veel providers maken gebruik van het netwerk van KPN en zijn gebonden aan vaste inkooptarieven bij KPN. Hierdoor zijn enorme prijsverlagingen voor hen momenteel nauwelijks mogelijk. Wel heeft KPN bekendgemaakt deze huurtarieven van glasvezellijnen te willen verlagen met 10% tot 30%. Dit levert op termijn meer ruimte voor andere providers om ook te stunten met glasvezelabonnementen.

Onlangs kwam een andere prijsvergelijker, Pricewise, ook al tot de conclusie dat gigabit-abonnementen goedkoper zijn geworden.

Snel, sneller…

Hogere internetsnelheden zijn steeds belangrijker met thuiswerken en het toenemend aantal internetapparaten dat in huizen wordt gebruikt. Daarom introduceerde brancheorganisatie NLconnect vorig jaar een website met een postcodecheck waarmee consumenten kunnen zien of op hun adres gigabit internet beschikbaar is en welke providers dit leveren.

  1. Pieter

    Ziggo biedt alleen een download van 1 Gb/s aan, de upload blijft daarbij behoorlijk ver achter!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.