Nieuws, Strijd tussen kabel en glasvezel

Recordaantal glasvezelaansluitingen gerealiseerd in 2022

foto: Delta Fiber Netwerk

2022 was een recordjaar voor glasvezel in Nederland. Niet eerder ging de uitrol van glasvezel zo snel als in dit jaar, constateert brancheorganisatie NLconnect in zijn jaarrapport. In het afgelopen jaar is een recordaantal van meer dan 1 miljoen nieuwe glasvezelaansluitingen gerealiseerd.

De belangrijkste opdrachtgevers voor de aanleg van glasvezelnetwerken waren Open Dutch Fiber/ E-Fiber, Delta Fiber Netwerk, Glaspoort en KPN. Daarnaast waren ook kleinere spelers actief zoals GlasDraad, Kabelnoord, Rodin, Glasvezel Helmond en SKV.

‘We zien een ongekende versnelling van de uitrol van glasvezel. Supersnel en betrouwbaar internet wordt steeds belangrijker in ons leven en daarom investeert de markt sterk in glasvezel. Ook vervangt glasvezel straks de oude koperen DSL-lijn’, verklaart NLconnect directeur Mathieu Andriessen. In het huidige tempo kan Nederland dus binnen drie jaar vrijwel volledig verglaasd zijn.

NLconnect schat in haar jaaroverzicht verder in dat zo’n 97% van de woonadressen in ons land inmiddels desgewenst kan beschikken over een abonnement met Gigabit-snelheid. Dit aantal is berekend door de glasvezelaansluitingen aan te vullen met adressen waar Gigabit alleen via coaxkabel beschikbaar is. Nederland is daarmee Europees koploper.

foto: Delta Fiber Netwerk

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.