Nieuws

Telecombedrijven betalen niet voor toestemming glasvezelaanleg

Telecombedrijven hebben geen overeenstemming bereikt over een vergoeding die betaald wordt als glasvezelkabels worden gelegd in grond die privé-eigendom is. Daarom wordt glasvezel soms zonder toestemming aangelegd.

Al enige tijd wordt er achter de schermen onderhandeld over een passende vergoeding bij de aanleg van glasvezelkabels. Onlangs heeft de telecomsector het eindbod van de samenwerkende grondeigenaren en -gebruikers afgewezen, schrijft de Federatie Particulier Grondbezit. “Er is geen bereidheid om aan de eigenaren een marktconform tarief te betalen.”

De meeste telecomkabels worden in de berm van openbare wegen gelegd, soms kiest een telecombedrijf voor een tracé door particuliere grond. Daarvoor moet dan toestemming worden gevraagd en daar zou een vergoeding voor betaald moeten worden, vindt een aantal organisaties. Voor de aanleg van kabels in particuliere grond blijkt vooralsnog geen overeenstemming over vaste en variabele vergoedingen te kunnen worden bereikt.

De telecombedrijven stellen dat zij bereid zijn tot het betalen van een vergoeding hoewel zij dat juridisch gezien niet hoeven te doen. Voor de aanleg van glasvezelkabels wordt namelijk een gedoogbeleid gevoerd, waarbij geen verplichting tot een vergoeding geldt.

Zonder toestemming

Het komt daarom regelmatig voor dat glasvezelkabels zonder toestemming van een eigenaar in de grond worden gelegd, aldus enkele organisaties waarover Nieuwe Oogst schrijft. Het komt herhaaldelijk voor, bevestigt Kees van Rooijen namens LTO Nederland.

De aanleg van glasvezelkabels in de grond is gecompliceerd. Onderaannemers hebben soms onduidelijke instructies ontvangen, bijvoorbeeld doordat gemeenten de indruk wekken dat het beoogde traject is afgesproken met de grondeigenaren. Ook is soms niet duidelijk waar de eigen grond begint en de gemeentegrond ophoudt. Verder komt het voor dat de aannemers te snel willen werken en het niet zo nauw nemen met het eigendomsrecht, aldus Nieuwe Oogst.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.