Nieuws

TU Eindhoven test 5G-antennes zonder glasvezel

Voor de aanleg van 5G-netwerken is glasvezel noodzakelijk als basis van het netwerk naar de antennes. Tenminste nu nog. De TU in Eindhoven heeft een draadloze technologie ontwikkeld waarmee het mogelijk zou moeten worden om toekomstige 5G antennemasten draadloos met elkaar te verbinden.

De aanleg van 5G-netwerken vereist nu nog op plaatsen waar nog geen glasvezel is, dat er een netwerk wordt aangelegd. Met de nieuwe technologie wordt dat misschien in de toekomst overbodig, stelt hoogleraar antenne-technologie Bart Smolders.

Met de nieuw ontwikkelde antenne-technologie kunnen straalverbindingen met een doorvoersnelheid van glasvezel opgezet worden. Daarbij wordt gebruik gemaakt van hoogfrequente radiogolven in de 26 en 60Ghz band, want hoe hoger de frequentie, hoe meer data je kunt versturen. “Het probleem bij het versturen van signalen bij deze hoge frequenties is dat ze alleen op zeer korte afstand sterk genoeg zijn”, zegt Bart Smolders, hoogleraar telecommunicatie aan de TU Eindhoven. Je hebt er dus veel antennes voor nodig.

Aan de TU Eindhoven wordt daarom al een aantal jaar gewerkt aan antennes die signalen bij deze hoge frequenties –en nog hoger, voor bijvoorbeeld 6G– over langere afstand mogelijk maken. De technologie maakt gebruik van een reeks elektronisch gekoppelde antennes, die de radiobundels elektronisch in de juiste richting sturen, gecombineerd met een schotelantenne die de energie focust en de afstand vergroot. Die technologie is binnen TU/e-spin-off MaxWaves verder ontwikkeld tot een demomodel, de eerste stap naar een prototype.

Onlangs is het systeem voor het eerst in de praktijk getest. Vanaf het dak op twee gebouwen op de campus van de TU Eindhoven is met de antennes succesvol een verbinding opgezet, over ongeveer 500 meter, aldus de onderzoekers. Het doel is om antennes van een millimeter groot te ontwikkelen die snelheden tot 10 Gbit/s kunnen bereiken en bestand zijn tegen allerlei weersomstandigheden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.