Nieuws

Uden verrast over hoeveelheid witte adressen in buitengebied

De gemeente Uden is verrast door de hoeveelheid huishoudens en bedrijven die in het buitengebied zijn gevestigd en het nu nog zonder snel internet moeten doen. Het blijken er veel meer te zijn dan waar de gemeente eerder op had gerekend.

De gemeente ging uit van 174 adressen in het buitengebied, maar het zijn er 449, waarvan 73 bedrijven, schrijft het Brabants Dagblad. De nieuwe cijfers staan in het laatste glasvezelonderzoek dat de gemeente heeft laten uitvoeren. Dat is gebeurd op verzoek van de gemeenteraad die eindelijk wel eens duidelijk wil hebben hoe de vork precies aan de steel zit.

Dat er zoveel meer adressen zijn zonder glasvezel, maakt het voor marktpartijen mogelijk interessanter om te investeren in de aanleg van een glasvezelnetwerk, schrijft de krant. Uden heeft in het onderzoek ook al globaal laten berekenen wat die aanleg moet gaan kosten. Die cijfers worden echter niet openbaar gemaakt omdat er nog onderhandeld moet worden met allerlei glasvezelbedrijven. En volgens een woordvoerder van de gemeente is er ‘voldoende interesse voor deze klus’.

Duidelijkheid

Volgende maand hoopt de gemeente helder te hebben welk bedrijf het glasvezel wil aanleggen. Daarna moet met een vraagbundeling worden gemeten hoe groot de interesse is bij de burgers en bedrijven die nu nog geen of zeer traag internet hebben. Als alles meezit, zou de aanleg dan voorjaar 2019 kunnen beginnen.

Uden was in 2010 een van de eerste gemeenten in Noord-Brabant waar een glasvezelnetwerk werd aangelegd. Dat gebeurde destijds door Reggefiber maar uitsluitend in de kernen van Uden, Volkel en Odiliapeel.

foto: Google Maps

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.