Om de aanleg van glasvezel te stimuleren, willen gemeenten nog wel eens korting geven op de degeneratievergoeding die betaald moet worden voor het openbreken van straten. De gemeente Vlaardingen wil daar niet aan beginnen, maar zoekt andere alternatieven om de aanleg goedkoper te maken.
“Het verlagen van de degeneratievergoeding die netbeheerders betalen, heeft een negatief financieel effect voor de gemeente”, zo schrijft wethouder Bart Bikkers in een brief aan de gemeenteraad. “Uiteraard zijn we ons bewust van het belang dat glasvezel kan hebben in deze tijd van vergaande digitalisering.”
Daarom onderzoekt de gemeente de mogelijkheden om de glasvezelkabels niet op 60 centimeter diepte te leggen, maar op 30 centimeter. Dit maakt de aanleg voor glasvezelbedrijven ook goedkoper zonder dat het ten koste gaat van de inkomsten van de gemeente.
Aanleiding voor de discussie over de kosten van glasvezel binnen de gemeente, zijn verkennende gesprekken die de gemeente Vlaardingen heeft gehad met verschillende marktpartijen over de aanleg van glasvezel. Die partijen hebben aangegeven dat het financieel interessanter is als er veel minder degeneratievergoeding betaald hoeft te worden. Dit is een vergoeding aan de gemeente van de schade door de vermindering van de kwaliteit en/of de verkorting van de duurzaamheid van straattegels, veroorzaakt door graafwerkzaamheden onder die tegels.
Binnenkort hoopt de gemeente meer duidelijkheid te kunnen geven of de glasvezelkabels inderdaad minder diep kunnen worden aangelegd.
Geef een reactie