Nieuws, Strijd tussen kabel en glasvezel

‘Vooral kleine glasvezelproviders zijn voordelig’

Vast breedbandinternet is in Nederland duur in vergelijking met andere Europese landen en het wordt steeds duurder. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond en het Belgische Test Aankoop.

Voor het onderzoek zijn de prijzen in 8 Europese landen vergeleken van internet only-abonnementen van minimaal 100 Mbps met een looptijd van minimaal 2 jaar. Nederland staat daarbij met gemiddeld 41 euro per maand hoog in de lijst. België is nog duurder met gemiddeld 48 euro per maand. In Spanje betaal je voor dezelfde snelheid ongeveer 25 euro per maand.

Een zeer snelle internetverbinding van 1000 Mbit/s kost je hier gemiddeld 53 euro per maand. Vooral kleine glasvezelproviders zijn voordelig, aldus de Consumentenbond. De bond constateert dat KPN en Ziggo de breedbandmarkt domineren. “Echte concurrentie is er veel te weinig. En dat is slecht voor consumenten.”

Nederland hoort dus al tot een van de duurste landen als het gaat om internet-only abonnementen, en daar komt bijna jaarlijks nog iets bij. In mei verhoogden zowel KPN als Ziggo de prijzen van vrijwel al hun internetabonnementen. Die prijsstijgingen gelden per 1 juli en bedragen gemiddeld 1,50 euro per maand. Een prijsstijging van die orde wordt vrijwel elk jaar doorgevoerd. De providers noemen als redenen onder meer inflatie en kosten voor het onderhouden en moderniseren van de netwerken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.