Nieuws

Wat kost de aanleg van glasvezel in het buitengebied?

De aanleg van glasvezel in het buitengebied is niet goedkoop, dat is bekend. De jaarstukken van 2020 van de Uitvoeringsorganisatie Breedbandnetwerk Rivierenland geven een heel gedetailleerd inzicht in hoeveel een glasvezelnetwerk in het buitengebied kost.

Uitvoeringsorganisatie Breedbandnetwerk Rivierenland is een samenwerkingsverband van 7 gemeenten, te weten Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel. In totaal worden in de buitengebieden van deze gemeenten de komende 2 jaar 8.880 aansluitingen gerealiseerd. Het gaat om adressen waar alleen een koperen telefoonlijn ligt en geen coax-aansluiting.

Voor de aanleg van het netwerk in het gebied en het aansluiten van de woningen moet 37.500.000 euro worden geïnvesteerd. Maar daarvoor krijgen de bewoners in het buitengebied wel een gratis glasvezelaansluiting.

UBRivierenland heeft volgens de jaarstukken een ‘beperkt takenpakket’. De organisatie houdt zich alleen bezig met aanleg, onderhoud en beheer van een passief glasvezelnetwerk. De inkomsten zullen vooral komen uit het verhuren van glasvezelkabels aan de providers.

Vertraging

De aanleg van het nieuwe breedbandnetwerk was gepland voor 2020 en 2021. Door verschillende omstandigheden in 2020, waaronder de wereldwijde coronapandemie en stikstofproblematiek, is er in 2020 naar schatting drie maanden vertraging ontstaan in de realisatie van de aansluitingen in de buitengebieden van de 7 deelnemende gemeenten.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.