Nieuws

Woon je op een dijk? Dan geen glasvezel!

foto: Hans Braxmeier, Pixabay

125 bewoners en bedrijven die bij de dijk in het Kromme Rijngebied tussen Amerongen en Vreeswijk wonen, krijgen toch geen glasvezelaansluiting.

De betreffende bewoners en bedrijven namen al 2 jaar geleden een abonnement op glasvezel, maar ondanks hun abonnement krijgen ze geen glasvezel.

Het terrein waar ze wonen is een complex gebied dat valt binnen drie verschillende gemeenten, te weten Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Houten. De bedoeling was om de woningen aan de Lekdijk en Rijndijk aan te sluiten door een hoofdkabel ín de dijk aan te leggen. Maar de veiligheidseisen van het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden verbieden om nieuwe kabels in waterkeringen aan te leggen. Om veiligheidsredenen mag er geen nieuwe kabel in de dijk worden aangelegd.

Volgens de Gelderlander liggen er al wel andere kabels en leidingen in de dijken. En als de dijk wordt versterkt, kunnen de bestaande kabels zoveel mogelijk worden verlegd naar een tracé buiten de dijk en dan zouden gelijktijdig de glasvezelkabels kunnen worden aangelegd, aldus de krant. Maar de verwachting is dat dit nog 3 tot 6 jaar gaat duren.

Een wethouder van de gemeente Wijk bij Duurstede denkt dat LTO de oorzaak is. De boerenorganisatie heeft mensen op mogelijke risico’s gewezen. De grondeigenaar zou aansprakelijk gesteld kunnen worden bij opzettelijke schade aan de kabel. Maar dat vindt de wethouder onzin. “De kabels komen op één meter diepte te liggen. Dus is het vrijwel uitgesloten dat er schade kan ontstaan bij normale boerenwerkzaamheden”, aldus de wethouder tegenover de Gelderlander.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.